favicon

Benodigdheden:

Groentemeisjes: 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 winterpeen, 2 blaadjes laurier, 1 eetlepel thijm, 250 gram champignons, 1 tomaat, 1 kilo sukadelappen.

Ook nodig: 150 gram magere spekreepjes, 500ml rode wijn, 250ml runderbouillon, zout en peper, olijfolie, 20 gr roomboter, 20 gram bloem.

Bereiden:

Haal het vlees minstens een half uur van tevoren uit de koelkast en dep het droog met een keukenpapier. Snijd het vlees in dobbelstenen van 2-3 cm en zet apart.

Pel de uien, snijd overlangs doormidden en vervolgens in halveringen. Pel de knoflook en pers deze uit. Schrap de wortel en snijd vervolgens in blokjes of plakjes.

Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de runderlappen op hoog vuur. Zodra het vlees rondom dichtgeschroeid is schep je dit uit de pan en zet apart. Bak vervolgens in het achtergebleven vet de magere spekreepjes aan. Voeg de uien, knoflook en wortel toe en bak op middelhoog vuur gedurende 2-3 minuten.

Stop de runderlappen terug in de pan, schenk de wijn en bouillon bij en voeg de laurier en tijm toe. Breng het geheel aan de kook, dek vervolgens af met de deksel en laat op laag vuur sudderen gedurende 3 uur. Roer af en toe het vlees even door. Boen de champignons schoon en snijd in parten, was de tomaat verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes. Voeg dit toe en laat nog eens een half uurtje sudderen.

Om de Boeuf Bourguignon te binden maak je een mengsel van boter & bloem. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en prak hier simpelweg de bloem doorheen. Breek steeds een stukje deeg ter grootte van een knikker af en roer door de Boeuf. Ga net zolang door tot je de gewenste dikte hebt. Op deze manier voorkom je “klontjes” bloem in je Boeuf . Breng tot slot op smaak met peper en zout. Verwijder de laurierblaadjes en serveer in een diep bord – met aardappelpuree – rode kool – spruitjes of stoofpeertjes